Omlet biszkoptowy

Prosty i sprawdzony i szybki przepis na pożywne śniadanie i solidna dawkę energii. Polecam każdemu kto potrzebuje diety zdrowej i bogatej w białko!

omlet biszkoptowy
Print
Omlet na słodko z płatkami owsianymi.
Czas przygotowania
10 mins
Czas gotowania
6 mins
Czas ogółem
16 mins
 


Posiłek: Śniadanie
Kuchnia: Francuska
Porcje: 1 osoba
Kalorie: 400 kcal
Składniki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie
  1. Jaja rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na gładko (aż cukier się rozpuści). Do białka przesiewamy mąkę (delikatnie żeby piana nie opadła). Wlewamy utarte żółtka i wszystko powoli mieszamy, drewniana łyżką od samego spodu naczynia tak aby powstała puszysta zwięzła masa. Na koniec wsypujemy płatki i jeszcze raz mieszamy.

  2. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju. Smarujemy pędzelkiem dokładnie po całej patelni i przykręcamy na "mały ogień". Nakładamy masę chochlą i z wyczuciem rozprowadzamy po teflonie, Całość smażymy około 3 minuty z każdej strony. Na wierzchu powinny pojawić się pęcherzyki powietrza informując nas kiedy możemy przerzucić placek na drugą stronę. Kiedy barwa omletu będzie złotobrązowa z każdej strony, potrawę można zdjąć z patelni. Podawać ciepły. Osobiście taki placek lubię bez dodatków aczkolwiek można urozmaicić go np. nutellą z bananami

Podziel się, jeśli chcesz:
0